Uitreiking catalogus Drawing her Story Groningen groot succes

// 8 august 2010

Op 27 juni 2010 was het zover: de uitreiking van de catalogus bij de expositie van Drawing her Story in Groningen. Dit keer was de catalogus gemaakt onder redactie van Leef in tekst, wat tegelijkertijd de eerste opdracht was.

Drawing her Story

Leef in tekst is op een bijzondere manier betrokken geraakt bij Drawing her Story. Drawing her Story is een initiatief van Stichting NIKA Kunstprojecten. NIKA wil met behulp van beeldende kunst de integratie in Nederland bevorderen en Drawing her Story is haar eerste project. Bij Drawing her Story draait alles om het verhaal en de tekening die daaruit voortvloeit. Wekelijks komen vrouwen van allerlei internationale achtergronden en culturen samen. Ze vormen koppels en vertellen elkaar aan de hand van het thema van die week verhalen die de ander dan op papier tekent of schildert. Er ontstaat een intieme, vertrouwelijke sfeer als die mooie verhalen verteld worden. Het wederzijdse respect voor elkaar neemt bijna per tekening toe, want er worden soms hartverscheurende verhalen verteld over waarom iemand moest vluchten uit het land van herkomst. De vertelster voelt het vertrouwen en respect van haar tekenmaatje en de tekenares is zo dankbaar dat ze mag delen in het verhaal dat ze haar uiterste best het verhaal zo mooi mogelijk te tekenen.
Drawing her Story is inmiddels al in zeven Nederlandse gemeenten uitgevoerd en ook Groningen besloot mee te doen. De tekenbijeenkomsten werden op een steenworp van Leef in tekst gehouden. De mensen achter Stichting NIKA en Lilian Eefting van Leef in tekst zijn goede bekenden van elkaar en Leef in tekst besloot mee te doen aan Drawing her Story. Al snel was ze diep onder de indruk van de impact van Drawing her Story – niet alleen de impact op haar, maar ook van de impact die het op de andere deelnemers en de docente had.

Catalogus

Toen Drawing her Story een week of twee bezig was, werd Leef in tekst gebeld door NIKA. Een selectie van de tekeningen zou worden gepubliceerd in een catalogus, maar NIKA had te kampen met ziekte en vroeg of Leef in tekst misschien de catalogus wilde maken. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Niet alleen omdat het de eerste opdracht was voor Leef in tekst, maar omdat Lilian Eefting elke week met eigen ogen zag dat culturele verschillen met gemak overbrugd kunnen worden.
Een gedeelte van de catalogus was al klaar; tenslotte was Groningen de achtste in een serie voor hetzelfde project, dus het voorwoord en de inleiding waren al geschreven. In feite hoefde alleen het catalogusgedeelte zelf te worden gemaakt.

Complicatie

Een verschil met de vorige catalogi was dat er dit keer minder pagina's beschikbaar waren. NIKA had echter als voorwaarde dat van elke deelnemer minimaal één werk met verhaal moest worden gepubliceerd en dat elke deelnemer minimaal één keer op de foto moest staan. Al snel kwam Leef in tekst erachter dat het in het oorspronkelijke format niet zou passen, omdat de groep van Groningen uit 15 deelnemers bestond die min of meer regelmatig kwamen. In overleg met NIKA werd besloten dat Leef in tekst de vrije hand kreeg om het voorwoord en de inleiding in te korten; dat zou twee pagina's winst opleveren en dan zou het passen.
Op een van de laatste bijeenkomsten verscheen plotseling een deelnemer die een aantal weken verhinderd was geweest. Leef in tekst, die net uren had besteed aan het schuiven met foto's en afbeeldingen en het tellen van deelneemsters en werken, zag de bui al hangen: dat betekende een afbeelding en een foto (lees: lees: twee pagina's) extra. Gelukkig was er al snel een creatieve oplossing voorhanden door het colofon een pagina op te schuiven. Nog een laatste check en de catalogus kon persklaar worden gemaakt.

Presentatie

De tekeningen van de deelneemsters aan Drawing her Story verschijnen altijd in een expositie die een paar maanden door de gemeente reist waarin de workshops werden gehouden. De expositie wordt altijd feestelijk geopend waarbij ook de catalogus en documentaire over deze workshop worden gepresenteerd. Voor Groningen stond deze feestdag gepland op 27 juni, in Het Paleis te Groningen. Hoewel Lilian Eefting er als deelneemster aanwezig was, was het voor haar als eigenaar van Leef in tekst stiekem ook spannend vanwege de presentatie van 'haar' eerste opdracht. De middag werd op een bijzondere manier afgesloten toen de deelneemsters en de bezoekers van de expositie met zijn allen een grote tekening maakten.

 

Leef in tekst denkt met veel genegenheid terug aan haar eerste opdracht, waar ze op zo'n uitzonderlijke manier deel van mocht uitmaken. Nieuwsgierig geworden? Neemt u vooral een kijkje